A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni
A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni – figyelmeztetnek a szakemberek. Azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék, vagy a belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható.
Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú életképességű, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás. Így minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy a növényvédőszeres irtás. Ezt követően hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.
Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása. Legyen mindenkinek szívügye a parlagfű-mentesítés, tartsa mindenki rendben a portáját.
Akik nem tudják, hogyan kezdjenek neki a parlagfű-mentesítésnek, a gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához (http://www.magyarnovenyorvos.hu/) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz (http://www.nebih.gov.hu/elerhetosegek/elerhetosegek_1.html).
Budapest, 2013. május 16.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)