Eseménynaptár

 

Keresés 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pelplinben (Lengyelországban) jártunk

 

5 év után ismét Pelplinbe – lengyel kisváros látogathatott településünk „küldöttsége” a „Hangunk Európában” (korábban Európa a polgárokért) program keretében.

A projekt keretében a vendéglátó Pelplin mellett Xghajra (Málta), Demir Kapija (Macedónia), Comitato Gemellagi Egyesület Colletorto (Olaszország) és Alsónémedi vett részt.

A rendezvény július 16-24-ig tartott. A csoportban többen új résztvevőként látogathattunk ki ilyen programra.

A Program megvalósításra Pelplin pályázatot nyújtott be, melynek támogatásáról későn kapott döntést, így csak június végén értesült Önkormányzatunk a hivatalos meghívásról. Az utazási és reprezentációs költségen kívül minden költséget a Vendéglátók finanszíroztak, pályázati támogatás igénybevételével.

A Polgármester úr – a Művelődési ház vezetőjének bevonásával – gyorsan nekilátott a szervezésnek, így a végleges delegáció július első hetére összeállt. A kiutazás előtt többször egyeztettünk a programokról, felkészülésről.

Vendéglátóink szeretettel fogadtak bennünket és az ismerősök nagy örömmel ölelték meg egymást. A szállás a Katedrális szomszédságában a gimnáziumi kollégiumban volt minden résztvevőnek, így az épületet minden nap többször is megcsodálhattuk.

17-én a résztvevők találkoztak a Pelplini hatóságokkal és meglátogatták az egykori ciszterci apátság helyét, majd délután találkoztak a kulicei Pelplin községi idős emberekkel.

18-án a csoport meglátogathatta a középkori kastélyt Gniew-ban.

19-én Sopot-i kirándulás volt, majd a második világháborús múzeum megtekintése Gdansk-ban.

20-án szombaton reggel a Művelődési Házban találkoztunk, új arcokat is köszönthettünk a napi program előtt.
A reggeli és az üdvözlések után a Wdzydze-i vásárra vittek bennünket, ahol egy folklór vásáron vehettünk részt, különböző népviseleteket, táncot láthattunk, énekeket hallhattunk, helyi ételeket kóstolhattunk és tetszés szerint vásárolhattunk. Voltak, akik a régi iskolapadba is beültek és kipróbálták a libatollal való írást, vagy a gólyalábon ügyeskedtek. 
A kilátóhoz is elmentünk, ahol több mint 300 lépcső után csodálatos látvány tárult elénk.
Vacsora után este a szálláson lengyel fiatalok részvételével tánccal, beszélgetéssel töltöttük az időt.

21-én vasárnap a reggeli után viseletbe öltözve mentünk el a katolikus templomba – a Katedrális felújítása éppen folyamatban van –, ahol Szentmisén vettünk részt, majd az Európai Szolidaritási Központot néztük meg Gdansk-ban. Itt találkozhattunk a magyar ’56-os események fotóival is és az emléktáblákon is felfedeztük a magyar feliratokat. Délután az óvárost csodálhattuk meg, ahol szabad program keretében a Motława folyó partján sétálva megtekinthettük a csodás épületeket, hajókat, hidat stb.

22-én Tczewba utaztunk, ahol a Poviat hatóságokkal (mint nálunk a járás) találkoztunk. Minden résztvevő település bemutatkozott és egy rövid kisfilmet vetített le.

Innen a Spęgawski erdőbe mentünk, ahol megemlékeztünk a nácik tömeges gyilkosságainak áldozatairól.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=8oHX5pwodVc

Este grill partyn vettünk részt Pelplinben, ahol a helyi énekkar lépett fel, a nyugdíjasok fánkot sütöttek és más finomságokkal is megleptek bennünket a Pelpliniek. Góllövő „bajnokságot” is szerveztek, ahol a Polgármester úr felesége, Erzsike lőhette be a győztes gólt. A tánc sem maradhatott el, ahol legnagyobb meglepetésünkre elsőként magyar zene szólalt meg.

23-án a Pelplini Egyházmegyei Könyvtárba látogattunk, ahol előadást hallgattunk meg az Európai Unióról, céljairól, a közösségépítésről, a kölcsönös megértés, együttműködés fontosságáról. Az előadás után a könyvtár tevékenységét is megnézhettük, melynek keretében foglalkozásokon is részt vehettünk.
A Katedrálist a felújítás miatt nem tudtuk megtekinteni, de a Püspöki kertet, a Pápai dombot és az egyéb épületrészeket délután megtekinthettük és a helyi könyvtárba is ellátogattunk.

Itt is „magyar” meglepetés ért bennünket, megtudtuk, hogy Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk c. könyve kötelező olvasmányként szerepel a könyvtári könyvek között.  

Este egy közös összefoglalóval záródott a programsorozat, ahol a polgármesteri és egyéb résztvevő szervezetek köszöntői, ajándékozásai után az országok híresebb ételeit kóstolhattuk meg a Vendéglátók által feltálalt ételek mellett. Alsónémedi a településünkön Jenei Dávid által sütött kenyérrel, a Pick téliszalámival, a méltán híres magyar pálinkával ismertette meg a vendégeket (sajnos főzésre-sütésre nem volt lehetőségünk és időnk, pedig a tervben hagyományosabb asztaldíszítést és palacsintasütést céloztunk meg). Mindhárom termék sok dicséretet kapott.

Az estnek hamar vége lett, hiszen a máltaiak reggel korán repültek haza és mi is reggelre terveztük az indulást.

Habár vendéglátóink marasztaltak bennünket, szerda reggel 10 órakor elérkezett a búcsúzás ideje.

Nem sok időt tölthettünk Pelplinben, de a barátságok tovább szövődtek, újak alakultak, és elhangzott olyan is csoportunk tagjaitól, hogy szívesen költöznének e csendes, barátságos, hangulatos városba.

Bízunk benne, hogy ismét sikerült Alsónémedit méltón képviselnünk, Magyarországról a jót bemutatni és tovább vihetjük a gondolatot: „Polak, Wegier, dwa bratanki - lengyel-magyar két jó barát”

Köszönjük Vendéglátóinknak a szeretetteljes fogadtatást és a sok élményt, amivel hazatérhettünk! Reméljük lesz még alkalmunk többször is találkozni!


Győrvári Istvánné – Alsónémedi Polgármesteri Hivatal

Rövid tájékoztató letöltése (angol) ITT

 Rövid video megtekintése: https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=8oHX5pwodVc

 További fotók, ripotok: 
 https://kociewie.online/category/wiadomosci/pelplin/

 

Keresés 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alsónémedi Nagyközség – © 2010-2023 minden jog fentartva – oldaltérkép